Fonds Louis Tordeurs-Gadenne

Louis en Françoise Tordeurs-Gadenne schonken aan de Koning Boudewijnstichting hun collectie schilderijen van Waalse kunstenaars, en hun collectie sierkunsten, om de bewaring ervan te verzekeren. 

Collectie schilderijen van Waalse kunstenaars 

Het Fonds Louis Tordeurs-Gadenne heeft als opdracht Waalse schilders en hun opvolgers in de kijker te plaatsen die tot alle mogelijke 20ste-eeuwse abstracte kunststromingen behoren. 

De collectie bestaat vooral uit Waalse schilders die erkend zijn als leden van de Parijse School. De werken van Joseph Lacasse, Henri Michaux, Raoul Ubac en Jo Delahaut vormen van ook de hoeksteen van deze collectie. Die bevat ook werken van belangrijke schilders die verschillende abstracte tendensen uit deze periode vertegenwoordigen (Engel-Pak, Closon,…), en van Waalse schilders die tot deze beweging behoren (Silvin, Franck,…), naast werken van schilders uit de ‘Art concret en Hainaut’ (‘Concrete kunst in Henegouwen’), een beweging die in 1973 werd opgericht in Bergen. 

Collectie sierkunsten 

Deze collectie bestaat uit een honderdtal kristallen vazen, coupes en flesjes. Ze werden tussen 1890 en 1937 geproduceerd in de wereldbefaamde kristalfabriek van Val-Saint-Lambert. 

Daarnaast omvat de collectie ook meubelen in art-nouveaustijl van Emile Gallé en Louis Majorelle, allebei leden van de School van Nancy.