Fonds Leo Piron

De Belgische kunstenaar Leo Piron (1899 - 1962) is vooral gekend voor zijn bijna miniaturistisch weergeven landschappen, waarvoor hij inspiratie vond in de Vlaamse Ardennen. Zijn zacht, gedempt kleurenpalet en zijn harmonische composities benadrukken het innerlijke karakter van zijn schilderijen. Op sierlijke en gestileerde wijze brengt hij zijn typische zichten met molens in beeld.

Leo Piron is geboren te Marcinelle in 1899, maar wordt beschouwd als een echte Aalstenaar. Hij studeert er aan de Academie, waar hij later tevens les geeft, alsook aan de Academie in Gent. Na een korte periode in Parijs en Bretagne ontmoet hij omstreeks 1926 in Etikhove de kunstenaar Valerius De Saedeleer, die zijn schoonvader zal worden.

Via de nalatenschap van een nicht van Leo Piron werd het Fonds Leo Piron opgericht bij de Koning Boudewijnstichting, met hierin een veertigtal kunstwerken van zijn hand. Het betreft voornamelijk panoramische landschappen en vergezichten, stadsgezichten en enkele stillevens. Het Fonds Leo Piron zal er naar streven om zijn oeuvre te bewaren en publiek toegankelijk te maken alsook de kennis er over mee te helpen verspreiden.

Met het oog op het inventariseren van werken in privébezit, kan iedere eigenaar van een werk van Leo Piron contact opnemen met Julie Lenaerts van de Koning Boudewijnstichting, zodat er een zo volledig mogelijk beeld wordt bekomen van het oeuvre van de kunstenaar. Schenkingen of meldingen mbt verkoop van werken mogen ook aan de Koning Boudewijnstichting gericht worden.