In 2021 kreeg de Koning Boudewijnstichting het Fonds Arthur Grumiaux van de Stichting Arthur Grumiaux en gaf het in bewaring aan de afdeling Muziek van de Koninklijke Bibliotheek van België. De stukken worden daar geïnventariseerd, geanalyseerd en toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Ze vormen een waardevolle bron van informatie over zijn persoonlijke en professionele leven en voor de studie van de vertolkingen van zijn partituren.
Het Fonds Arthur Grumiaux
Na het overlijden van de artiest werd het Fonds Arthur Grumiaux bijeengebracht door de gelijknamige stichting, de Stichting Arthur Grumiaux, die het later aan de Koning Boudewijnstichting schonk. De Koning Boudewijnstichting gaf deze uitzonderlijke collectie op haar beurt in bewaring aan de afdeling Muziek van de Koninklijke Bibliotheek van België. Zij bevat onder meer brieven, handgeschreven of gedrukte partituren met aantekeningen, foto’s, concertprogramma’s, boeken, contracten en geluidsopnames. De briefwisseling van Grumiaux vormt een waardevolle bron van informatie over zijn persoonlijke en professionele leven en relaties. Zijn partituren en opnames openen dan weer een nieuw onderzoeksterrein in de studie van de vertolkingen.
Arthur Grumiaux
Arthur Grumiaux (1921-1986) gaf de Belgische vioolkunst een internationale uitstraling mee, in het kielzog van zijn voorgangers Henry Vieuxtemps en Eugène Ysaÿe. Het wonderkind was al op 18-jarige leeftijd een professionele violist. Zijn internationale carrière kende een vliegende start. De concerten en festivals volgden elkaar over de hele wereld op, als solist of als lid van een kamermuziekensemble. Hij ontwikkelde ook een uitzonderlijk muzikaal partnerschap met de Roemeense pianiste Clara Haskil. Hun interpretaties van sonates van Mozart en Beethoven zijn nog steeds toonaangevend.
Studie en valorisatie van het Fonds
In 2021, het jaar waarin we de 100e verjaardag van de geboorte van de wereldvermaarde Belgische violist vierden, gaf de Koning Boudewijnstichting het fonds in bewaring aan de afdeling Muziek van de Koninklijke Bibliotheek van België. Daar werden alle stukken geklasseerd, geïnventariseerd en geanalyseerd, zodat naast musici en musicologen ook het grote publiek deze unieke violist kan leren kennen. Want hoewel Arthur Grumiaux een iconische 20ste-eeuwse artiest was, was hij tot voor kort nauwelijks bestudeerd. Dankzij de studie van het fonds wordt de muzikale en musicologische kennis over Arthur Grumiaux nu eindelijk verdiept.