Familieportret met prins op de binnenplaats van een Brussels paleis

Lancelot Volders
1666

In oktober 2016 werd dit indrukwekkend schilderij van Lancelot Volders (1636–1723) aangeboden op een veiling in Wenen. Al snel bleek dat het hier om een uniek stuk ging. Het schilderij biedt een beeld van hoe de stad Brussel eruit zag voor het bombardement door de troepen van Lodewijk XIV in 1695. Bovendien vormt de afgebeelde patriciërswoning één de weinige gedocumenteerde voorbeelden van burgerlijke renaissance- en barokarchitectuur in Brussel.

Het werk werd aangekocht door het Fonds Léon Courtin – Marcelle Bouché en twee Brusselse mecenassen, Marnix Galle, Voorzitter van Immobel, en Patrick Baillieux. Daardoor kan het nu door iedereen bewonderd worden in het Museum van de Stad Brussel (Broodhuis).

De Brusselaar Lancelot Volders was vooral actief als hofschilder van Hendrik Casimir II van Naussau-Dietz (1657-1696) in Friesland. Dit gesigneerde en met 1666 gedateerde groepsportret is een vroeg werk van Volders en tevens een referentiestuk voor zijn Brusselse periode.

Het schilderij toont het portret van een aanzienlijke familie op de binnenplaats van een prestigieuze Brusselse patriciërswoning. De toren van de woning, die bij het bombardement van Brussel in 1695 door de troepen van Lodewijk XIV werd vernield, gaat een dialoog aan met de toren van het stadhuis (midden links, achter de muur).

Op de voorgrond staan dertien (nog niet geïdentificeerde) personages van alle leeftijden, die de toeschouwer frontaal aankijken. De kledij van de personages wijst op hun verschillende sociale status. Rijke kooplieden droegen veelal zwarte kleding. Lichtere kleuren waren dan weer in trek bij leden van de aristocratie, die een jonge prins (herkenbaar aan zijn schoenen met rode hakken), spelend met een hondje, omringen.

Het werk is interessant omwille van de talloze minutieus geschilderde details zoals de architectuur van de woning, de toren van het stadhuis, de borstbeelden, de muziekinstrumenten, de wijnkoeler, de fauna en flora, alsook het wapenschild bovenaan rechts (waarschijnlijk achteraf toegevoegd).

Type: 
Schilderij
Material / technique: 
Olie op doek
Dimensions: 
170 x 225 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin - Marcelle Bouché en 2 mecenassen
Year of acquisition: 
2016
Depository institution: 
Museum van de Stad Brussel (Broodhuis)