‘De dood van Adonis’ en ‘Kaïn doodt Abel’

Twee tekeningen die toegeschreven zijn aan Lambert Lombard (1505-1566) – een belangrijke renaissanceschilder, architect en humanist uit Luik – werden in 2011 in Parijs aangekocht. De dood van Adonis en Kaïn doodt Abel zijn afkomstig van een schetsboek dat Lombard had gemaakt door honderden schetsen naast elkaar te monteren. Later werd het album echter uit elkaar gehaald en zo geraakten bepaalde delen of tekeningen verspreid.

Al in 2000 slaagde de Koning Boudewijnstichting er in om het Album de Clerembault, een bundel van 69 tekeningen met dezelfde herkomst, aan te kopen en terug naar Luik te brengen. De dood van Adonis en Kain doodt Abel zijn nu op een heel natuurlijke manier herenigd met de andere tekeningen uit het album.

Elk blad bevat studies van delen van het menselijk lichaam of van kleine figurengroepen zoals Adam en Eva, Venus en Cupido, Hercules en Antaeus, Abraham en Isaak. De beide tekeningen zijn nu samengebracht met de andere variaties op deze thema’s, die in dit uitzonderlijke ensemble voorkomen. Zij weerspiegelen de rijkdom van Lombards repertoire van figuren in beweging, waaruit hij onafgebroken kon putten.

Website Musée des Beaux-Arts de Liège

Meer info over het Erfgoedfonds

Type: 
Tekeningen
Material / technique: 
Pen en bruine inkt op papier
Dimensions: 
5,5 x 4 cm en 4,7 x 6,5 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
2011
Depository institution: 
Musée des Beaux-Arts de Liège, Luik