Collectie Jacqueline Nonkels

De collectie van Jacqueline Nonkels (1916-2007), vriendin van René en Georgette Magritte alsook van Marcel Mariën, bestaat uit schetsen, brieven, collages en foto’s van de Belgische surrealisten. Deze documenten verschaffen een andere blik op hun wereld.

Een persoonlijke blik

Jacqueline Nonkels was een buurmeisje van René en Georgette Magritte en het duurde niet lang of Georgette en zij werden vriendinnen. Tot haar collectie behoren dan ook verschillende prentkaarten en documenten die ze van hen ontving, alsook foto’s waarop ze de Magrittes in hun dagelijkse leven vereeuwigde. Bij René en Georgette ontmoette ze ook Marcel Mariën. Hij schreef haar tussen december 1937 en augustus 1938 vurige – en surrealistische – brieven. Ze behoren tot de eerste collages van Marcel Mariën en bevatten de aanzet van de thema’s en elementen die hij in zijn latere werk zou gebruiken.

Bewaard voor de toekomst

Jacqueline Nonkels wilde graag dat deze werken, verwant met de creatieve bezigheden van ondertussen internationaal erkende kunstenaars, niet verspreid zouden raken. Het was haar wens ons kennis te laten maken met een wat intiemer aspect van de Brusselse surrealisten en met hun creatieve proces dat zij, als kind aan huis, van dichtbij meemaakte. Met dat doel richtte ze het Fonds Jacqueline Nonkels-Delcourt op en erfde de Koning Boudewijnstichting haar verzameling.

Publicatie 'Magritte, Mariën, haar zielsverwanten'
Website Musée de la Photographie, Charleroi
Website Archives et Musée de la littérature, Brussel
Meer info over het Fonds Jacqueline Delcourt - Nonkels