Collectie Braun – van den Corput

In 2010 verwierf het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, dat door de Koning Boudewijnstichting beheerd wordt, de Collectie Braun-van den Corput, een uitzonderlijk ensemble van Brusselse en Europese serviesstukken in keramiek.

Serviesstukken in keramiek

De verzameling bevat voornamelijk Brusselse keramiek uit de 18de en de 19de eeuw: serviesstukken met een kopergroen decor versierd met vlindermotieven, zoömorfe terrines en kommen in de vorm van dieren, vogels en groenten (zogenaamde trompe-l’oeils) en decoratieve beeldjes die huisdieren voorstellen.

Familie Braun – van den Corput

Ze kwam in de loop van de 19de eeuw met engelengeduld tot stand en werd door de familie Braun – van den Corput gekoesterd als een kostbare en unieke erfenis. De overdracht aan een volgende generatie hield echter het reële risico in dat het ensemble verspreid zou raken. Door de aankoop van het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché kon de collectie in zijn geheel bewaard blijven.

Kasteel van Freÿr

Dit prestigieuze ensemble zal binnenkort worden ondergebracht in het schitterende 18de-eeuwse Kasteel van Freÿr. Het behoud en het toegankelijk maken van het kasteel wordt financieel ondersteund door het Fonds Laubespin-Lagarde, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Publicatie 'Tafelpracht in faience. De collectie Braun-van den Corput.' Website Kasteel van Freyr Meer info over het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché