Bustenpaar van Frans I en Maria Theresia van Oostenrijk

Manufactuur van Doornik
1760

Deze aankoop van het Erfgoedfonds illustreert de technische en artistieke kwaliteiten van de manufactuur van Doornik in de 18e eeuw. In die tijd rivaliseert ze met de grootste Europese ateliers. Rond 1760 begint de Doornikse manufactuur een reeks porseleinen borstbeelden te vervaardigen van beroemde personages. Onder meer van keizerin Maria Theresia en haar gemaal Frans I van Lotharingen, koning Lodewijk XV en later ook Voltaire en Rousseau.

De borstbeelden van het keizerspaar symboliseren de omkering van de allianties en dateren wellicht van voor de dood van de keizer (1765). Vermoedelijk zijn ze het werk van de Doornikse beeldhouwer Antoine Gillis of van zijn tijdgenoot, de Parijzenaar Nicolas Gauron.

Er werden slechts enkele exemplaren van gemaakt, en ze behoren tot de eerste prestigieuze kunstwerken die tot stand kwamen in Doornik. Dit type kunstwerk diende als uitzonderlijk geschenk; vandaar dat de bestuurders van de Nederlanden ermee in de smaak wilden vallen bij hun vorsten. Bovendien getuigt het van de grote vakkennis van de staatsmanufacturen.

Dit is het enige tot op vandaag gerepertorieerde complete Doornikse bustenpaar, en het illustreert het grote talent van de kunstenaar als fysionomist. Hij gebruikte daarbij gravures als modellen, maar bracht ook enkele originele details aan die geïnspireerd zijn op de toenmalige Franse mode. De roos die uit het bovenlijf van de keizerin komt, is van een enorme pracht. Beide originele borstbeelden combineren de perfect beheerste techniek van geëmailleerd zacht porselein met een opmerkelijke uitvoeringskwaliteit.

Material / technique: 
Porselein
Dimensions: 
h.: 36 cm en 38 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Erfgoedfonds
Year of acquisition: 
2015