Het Fonds Marcel Van Rooy – Élise De Smedt kocht op BRAFA een buste aan in Doorniks porselein die vervaardigd werd naar aanleiding van de industriële tentoonstelling in Gent. Het gaat om een buste van Willem I, prins van Oranje-Nassau en koning der Nederlanden.
Het Fonds Marcel Van Rooy – Élise De Smedt, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, kocht dit stuk op BRAFA 2020. Het Fonds investeert in de verwerving en bewaring van kunstwerken in faience en porselein, om de keramiekcollecties van de Belgische museums te valoriseren.
De buste in porselein dateert uit begin 19de eeuw en werd in 1820 voorgesteld op de Nationale Nijverheidstentoonstelling in Gent. Hij werd vervaardigd ter ere van Willem I door de manufactuur van Doornik, die er de zilveren medaille mee behaalde.
Willem Frederik, prins van Oranje-Nassau, leeft tot aan de val van Napoleon in ballingschap aan het Pruisische hof. Tijdens het Congres van Wenen (1814-1815), waarbij de Europese grootmachten de nieuwe grenzen bepalen, aanvaardt hij de troon van het Koninkrijk der Nederlanden, dat het huidige Nederland, België en het Groothertogdom Luxemburg omvat.
De Doornikse porseleinfabrieken genieten in die tijd de bescherming van de monarch. Deze ateliers zijn actief vanaf 1750 en produceren zacht porselein. Ze rivaliseren met de grootste Europese manufacturen. Tijdens het Hollandse bewind (1815-1830) zijn het de enige fabrieken in Europa die nog dergelijke stukken produceren.
De buste is een mooie illustratie van de derde periode van de Doornikse productie (ongeveer 1780-1830), met overwegend klassieke en statische werken. Die wordt gekenmerkt door sobere versieringen, harde profielen en eenvoudige vormen.