Buste van Monseigneur d'Oultremont, Prins-Bisschop van Luik

Onze Belgische musea kunnen op het Fonds Marcel Van Rooy – Elise De Smedt rekenen om hun keramiekcollecties uit te bouwen. Zo werd op BRAFA een 18de eeuwse porseleinen buste van de Prins-Bisschop van Luik aangekocht. Een werk dat getuigt van een groot portrettalent en een kwalitatieve uitvoering.

De porseleinen buste van Monseigneur d'Oultremont (1716–1771), Prins-Bisschop van Luik, maakt deel uit van een reeks borstbeelden van beroemde personages die de Doornikse manufactuur vanaf 1760 vervaardigde. Uit deze beginperiode stamt ook het bustenpaar van keizerin Maria Theresia en haar gemaal Frans I van Lotharingen, dat de Stichting in 2015 verwierf. Later volgden de busten van Voltaire en Rousseau alsook deze buste van Monseigneur d'Oultremont, vervaardigd omstreeks 1765.

In die periode werkten er enkele vooraanstaande beeldhouwers in de manufactuur van Doornik, waaronder de Parijzenaar Nicolas Gauron. Zijn modelleringen kenden een groot succes door hun technische en artistieke kwaliteiten. De buste van Monseigneur d'Oultremont getuigt van zijn waarheidsgetrouwe portrettalent. Het is een mooi voorbeeld van de perfect beheerste techniek van geëmailleerd zacht porselein in combinatie met een opmerkelijke uitvoeringskwaliteit. Monseigneur d'Oultremont bestelde meerdere van deze porseleinen portretbusten. Een gelijkaardige buste van Charles d’Oultremont wordt bewaard in het museum te Mariemont.

Het Fonds Marcel Van Rooy – Elise De Smedt kon deze buste van Charles d’Oultremont verwerven op BRAFA 2019. Het Fonds zet zich in voor de aankoop en het behoud van kunstwerken in faience en porselein ter valorisatie van de keramiekcollecties van onze Belgische musea.

Type: 
Buste
Material / technique: 
Porselein
Dimensions: 
H 31 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Marcel Van Rooy – Elise De Smedt
Year of acquisition: 
2019