Broche

Deze broche van de internationaal gereputeerde juweelontwerper Oscar Massin (1829-1913) werd aangekocht door het Fonds Christian Bauwens. Massin, die als pionier een grote impact had op de ontwikkeling van de juweelkunst, was nog niet vertegenwoordigd in Belgische publieke collecties.

Het œuvre van de uit Luik afkomstige Oscar Massin, die als juweelontwerper en juwelier in Parijs werkte, heeft een grote impact gehad op de ontwikkeling van de juweelkunst in de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Zijn naturalistische ontwerpen kenden internationaal navolging en de technische perfectie van zijn juwelen werd enorm gewaardeerd. Op internationale tentoonstellingen werd zijn werk meermaals gehonoreerd.

Deze florale broche, waarvan onderdelen omgevormd kunnen worden tot haarpinnen, is een scharnierstuk binnen het oeuvre van Oscar Massin. Op de wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs toonde hij een maquette van dit werk.

De broche is versierd met gouden eglantiertakken en zilveren eglantierbloemen, een narcis en een strik. De stampers werden in goud gemaakt. Ze is opgebouwd uit vier verschillende delen die ook afzonderlijk draagbaar zijn, bijvoorbeeld als haarspelden.

Wilde rozen of eglantierbloemen komen vanaf de vroege jaren 1860 in het oeuvre van Massin voor. Van een van zijn ontwerpen voor een eglantiertak maakte de bekende graveur Noël Eugène Sotain in 1863 zelfs een gravure. Oscar Massin schonk in 1867 en 1880 verschillende van zijn tekeningen, foto’s, publicaties en modellen aan het Musée de l’industrie in Brussel “en vue d’encourager l’étude des beaux-arts dans leurs applications à l’industrie”. Hij vond het belangrijk deze ter beschikking te stellen van het onderwijs in de kunstnijverheid. Door de aankoop van de broche en het toegankelijk maken van het stuk in DIVA, het nieuwe museum voor edelsmeedkunst, juwelen en diamant in Antwerpen, wordt zijn actie verder gezet.

Type: 
Juweel
Material / technique: 
Goud, zilver en metaal
Dimensions: 
Ca. 160 x 110 mm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Christian Bauwens
Year of acquisition: 
2018
Depository institution: 
DIVA Antwerpen