Borstbeeld van Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt

Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt, bijgenaamd “De mooie Luikse”, was een van de zeldzame vrouwelijke boegbeelden van de Franse Revolutie. Beeldhouwer Joseph Charles Marin vereeuwigde in 1792 haar trekken in een borstbeeld, dat aangekocht werd door het Fonds Raphaël en Françoise Haeven.

Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt werd in 1762 geboren in het oude prinsdom Luik, in Marcourt (vandaag behorend tot de provincie Luxemburg). Ze was operazangeres en een van de weinige vrouwelijke politieke figuren van de Franse Revolutie. Het borstbeeld dat beeldhouwer Joseph Charles Marin in 1792 van haar maakte, houdt de gedachtenis aan deze unieke persoonlijkheid in ere.

Het borstbeeld werd aangekocht door het Fonds Raphaël en Françoise Haeven, dat werd opgericht door twee onlangs overleden Luikenaars die de bewaring van het artistieke erfgoed wilden ondersteunen. Het zal ondergebracht worden bij de collecties van La Boverie in Luik. Het Fonds kocht voordien ook, voor het Grétry-museum in Luik, een portret van Constance Charpentier, van de Luikse schilder Jean-Joseph Ansiaux.

Joseph Charles Marin (1749-1834) is een Franse beeldhouwer die aanvankelijk bekendheid verwierf met zijn rococostijl, als leerling van rococospecialist Clodion. Vervolgens schakelde hij over naar de neoklassieke stijl. In 1801 won hij de Grote Prijs van Rome voor Beeldhouwkunst. Dit borstbeeld in pleister is een eerbetoon aan een van de opmerkelijkste figuren van de Franse Revolutie.

Anne-Josèphe Théroigne de Méricourt, bijgenaamd “De mooie Luikse”, reisde naar Parijs, Londen en Italië, en trok in 1789 naar Versailles, het centrum van de revolutionaire beweging waarvan ze de idealen overnam. Als feministe avant la lettre staat ze bekend als de eerste vrouw die de tribunes van de Assemblée beklom. Als doelwit van de contrarevolutionairen vlucht ze naar Luik. Nadien wordt ze ontvoerd en opgesloten in Oostenrijk, waarna ze wordt vrijgelaten en eind 1791 haar triomfantelijke terugkeer maakt naar Parijs. In die periode vervaardigde Marin dit borstbeeld, dat in meer dan één opzicht historisch kan worden genoemd!

“De mooie Luikse” krijgt tot eind juni 2020 een ereplaats aan de inkom van de Grand Curtius. Daarna keert het werk terug naar de permanente collecties van La Boverie.

Type: 
Sculptuur
Material / technique: 
Plaaster
Dimensions: 
H: 78 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Raphaël en Françoise Haeven
Year of acquisition: 
2019
Depository institution: 
La Boverie, Luik