Boekencollectie Stijn Streuvels

Deze unieke boekencollectie telt meer dan 1000 boeken van Stijn Streuvels (1871-1961), een van de belangrijkste Vlaamse schrijvers van de 20e eeuw. Verzameld door Streuvelsexpert Paul Thiers, overtreft ze op alle vlakken wat in onze publieke bibliotheekcollecties over Streuvels aanwezig is. Ze biedt daarnaast een overzicht van ca. 80 jaar bibliofiele evolutie en ontwikkeling van de uitgeverswereld, en illustreert het literaire netwerk van Streuvels en zijn relatie met de beeldende kunst.

Het Erfgoedfonds kocht de collectie aan dankzij de bemiddeling van de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, waar ze nu ook ondergebracht is en raadpleegbaar voor literatuurhistorisch en boekwetenschappelijk onderzoek.

Naast alle eerste drukken omvat de collectie heel wat zeldzame exemplaren, uitgaven in beperkte oplage, een 80-tal opdrachtexemplaren, bijzondere boekbanden en talrijke vertalingen. In totaal goed voor zo’n 32 strekkende meter!

Stijn Streuvels (pseudoniem van Frank Lateur) is een van de grootste en meest vernieuwende Vlaamse schrijvers van zijn tijd en is vooral gekend voor zijn naturalistische romans. Tot zijn bekendste werk behoren onder meer De vlaschaard (1907), Het leven en de dood in den Ast (1926) en De teleurgang van de waterhoek (1927). Centraal in zijn werk staan het Vlaamse dorpsleven en het noodlot. Naast romans, schreef hij ook novelles en toneelstukken. Verschillende van zijn boeken werden zelfs verfilmd (vb de klassieker Mira) of omgezet naar toneel.

Als auteur genoot hij heel wat erkenning en ontving hij vele literaire prijzen. Streuvels maakt dan ook deel uit van de canonlijst, een verzameling van hoogtepunten uit de Nederlandstalige literatuur. Ook vandaag is de aandacht voor Streuvels en zijn oeuvre groot. Jaarlijks blijven wetenschappelijke studies over Streuvels’ leven en werk verschijnen, die zijn veelzijdigheid en actueel belang belichten.

Website Stijn Streuvelsgenootschap