Armband

Door de tussenkomst van het Fonds Christian Bauwens werd een armband aangekocht van de Brusselse juwelier en edelsmid Charles Buls (1806-1870). Als een van de belangrijkste en meest succesvolle 19de-eeuwse Belgische juweliers, was hij leverancier van de hertog van Brabant en vele adellijke families. Het stuk vervoegt de collectie van DIVA, het nieuwe museum voor edelsmeedkunst, juwelen en diamant in Antwerpen. De gouden armband met email en parels is complementair met een ring die door Leopold I werd besteld bij een andere hofleverancier en tijdgenoot, Jean-Baptiste Dees, die eerder door het Fonds Christian Bauwens werd aangekocht. Ze geeft een goed idee van welk type juwelen in de smaak vielen bij de adel van het toen pas onafhankelijke België.

De geelgouden armband is versierd met een ovalen medaillon. Dit centrale medaillon is uitgewerkt in blauw email met het monogram SM en bezet met diamanten in roosslijpsel, rondom afgezet met parels en zes grote diamantrozen. Het medaillon is bekroond met een baronnenkroon met zeven parels. In de scharnierdelen van de armband werden parels verwerkt.

Charles Jacques Corneille Buls werd op 6 juni 1806 in Mechelen geboren. Van 1834 tot 1870 was hij actief als juwelier en edelsmid in Brussel. Op 20 januari 1849 werd hij officieel Orfèvre de S.A.R. Mgr le duc de Brabant, de latere koning Leopold II. Hij werd ook leverancier van prinses Isabelle de Bourbon, eerste hofdame van koning Leopold I. Charles Buls figureert in het midden van de 19de eeuw meermaals op de lijst van vooraanstaande handelaars van de Kamer van koophandel in Brussel. Hij overleed op 14 juli 1878 in Etterbeek, waar hij sedert 13 oktober 1870 verbleef, nadat zijn zoon Charles Gommaire Buls, burgemeester van Brussel, de zaak had overgenomen.

Type: 
Armband
Material / technique: 
Goud, email, diamanten en parels
Dimensions: 
65 x 90 x 70 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Christian Bauwens
Year of acquisition: 
2018
Depository institution: 
DIVA, Antwerpen