Antifonarium

Een gregoriaans koorboek van een hoogstaande kwaliteit en volledig intact, dat te koop wordt aangeboden: zo’n opportuniteit kon de Koning Boudewijnstichting niet laten voorbijgaan!

Wat dit laat 15e-eeuws antifonarium zo bijzonder maakt is zijn hoogstaande en professionele kwaliteit van uitvoering enerzijds, en de uitstekende toestand anderzijds.

Het handschrift bevat gedecoreerde initialen en met penwerk versierde letters en gekleurde lombarden. Net als het tekstschrift en de muzieknotatie getuigen deze initialen van een hoogstaande kwaliteit. Het handschrift is omvangrijk: het meet ca. 43 x 33 cm en telt 284 folio's. Het is daarenboven nog intact bewaard en ook de staat van de perkamenten bladen is uitzonderlijk goed.

Het is weinig waarschijnlijk dat er nog frequent handschriften uit deze periode op de markt zullen komen die aan al deze criteria voldoen. De Alamire Foundation, het internationaal centrum voor de studie van de muziek in de Lage Landen, omschrijft het antifonarium dan ook als een bijzondere aanvulling. Het vormt een verrijking voor het onderzoek, de ontsluiting en de valorisatie van het gregoriaans muzikaal erfgoed van de Lage Landen.

Type: 
Manuscript op velijn
Material / technique: 
Zwarte, rode en bruine inkt
Dimensions: 
+/- 43 x 33 cm
Type of acquisition: 
Aankoop Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché
Year of acquisition: 
2018
Depository institution: 
Alamire Foundation, Leuven