600 werken van Christoffel Plantijn

De collectie Philippe de Dorlodot, geschonken aan de Koning Boudewijnstichting, werd in depot gegeven aan de Bibliothèque Universitaire Moretus Plantin in Namen. Het gaat om meer dan 600 werken die de bekende renaissance-boekdrukker Christoffel Plantijn in de 16e eeuw heeft gedrukt.

Philippe de Dorlodot verzamelde de collectie, die vandaag zijn naam draagt, in de loop der jaren en schonk ze aan de Koning Boudewijnstichting ter nagedachtenis van zijn vader, baron Charles de Dorlodot. Die was docent Romeins recht en Encyclopedie van het recht aan de Facultés de Namur.

Deze collectie verdient het om in de allerbeste wetenschappelijke en culturele omstandigheden te worden bewaard en toegankelijk gemaakt. Het was dan ook de wens van Philippe de Dorlodot dat ze in depot werd gegeven aan de Bibliothèque Universitaire Moretus Plantin (BUMP) van de UNamur, die op dat vlak een algemeen erkende expertise bezit.

Zo vonden meer dan 600 stukken uit de collectie van Dorlodot hun weg naar de kostbare reserve. Stuk voor stuk hebben ze één iets gemeen: drukker Christoffel Plantijn (1520-1589), oprichter (1555) en directeur (tot 1589) van de destijds grootste drukkerij ter wereld. Op enkele uitzonderingen na werden alle boeken in de collectie van Dorlodot inderdaad gedrukt op de persen van de Officina Plantiniana tijdens het leven van de meester, die vooral in Antwerpen actief was.

Enkele pronkstukken van de collectie zijn een editie uit 1557 van Les Amours van Pierre de Ronsard (een van de dichters van de Pléiade), waarvan wereldwijd slechts vijf exemplaren bekend zijn, en de uitgave uit 1564 van de Latijnse dichter Lucanus, met een boekband waarvan de platten versierd zijn met de Gulden Passer en het devies Labore et Constantia. Slechts tien andere banden met het merkteken van de drukkerij van Plantijn hebben de tand des tijds doorstaan. Een andere kostbare blikvanger is een onuitgegeven, zelfgeschreven brief uit 1586 van Christoffel Plantijn aan zijn schoonzoon Jan Moretus. Daarin stemt hij in met de overdracht van zijn drukkerij naar de volgende generatie. Tot slot bevatten talrijke werken magnifieke illustraties, zoals Rariorum aliquot Stirpium (1583) van de arts en botanicus Charles de l’Écluse. Dat boek telt 361 prachtige houtgravures die de flora van de Oostenrijkse en Hongaarse bergen illustreren. Het is, voor zover bekend, het enige exemplaar in kleur.

Alle in depot gegeven stukken zullen in een inventaris worden opgenomen, met het oog op de realisatie van een gedetailleerde catalogus van de collectie.

Diverse pareltjes uit de collectie van Dorlodot zullen ook in de schijnwerpers worden geplaatst tijdens de tentoonstelling Christophe Plantin. Un homme de caractère(s), die de BUMP in het najaar van 2021 zal organiseren, naar aanleiding van de 500e verjaardag van de geboorte van de bekende drukker. De tentoongestelde werken moeten het publiek een leidraad bieden doorheen het uitzonderlijke traject van Plantijn. De zakenman en cultuurminnaar bouwde zijn bedrijf namelijk uit op basis van een indrukwekkend netwerk van boekambachtslieden, geleerden en politieke figuren, in het hart van het 16e-eeuwse Europa.

Het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting werd in 1987 opgericht. Het zet zich in voor het behoud van het Belgische erfgoed door kunstwerken, archieven en belangrijke documenten aan te kopen of als schenking in ontvangst te nemen, om ze te bewaren in de beste omstandigheden en door te geven aan de toekomstige generaties. De Stichting maakt de werken in haar collectie toegankelijk voor het grote publiek en brengt ze onder de aandacht, dankzij partnerschappen met Belgische en Europese openbare collecties.