ZILVER. Kunst | Object | Verhaal

11 maart 2015

In het M – Museum wordt een art deco kelk uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting voor de eerste maal tentoongesteld. De kelk uit 1931 met bijhorend pateen en lepeltje behoorde toe aan Monseigneur Jean Jadot en werd door de familie in 2013 geschonken aan de Koning Boudewijnstichting. Ze werd vervaardigd in zilver, verguld zilver en tijgeroog, een exotisch materiaal wat eerder uitzonderlijk is voor liturgisch zilver.

In de tentoonstelling worden wel meerdere ongekende en opmerkelijke stuks voor de eerst maal aan het publiek getoond. Ze laat de bezoeker namelijk kennismaken met een goed bewaard ‘Leuvens’ geheim: de opvallende art deco-creaties van de Benedictijner monnik Dom Martin (1889–1965). De moderne kelk uit de collectie van de Stichting is hier een mooi voorbeeld van.

Dom Martin ontwierp in de jaren 1920–30, tijdens zijn verblijf in Leuven, uitzonderlijk liturgisch zilverwerk in kostbare materialen als lakwerk, ivoor, malachiet en exotische houtsoorten, die door het bekende Brusselse zilverhuis Wolfers Frères werden uitgevoerd. Zijn moderne ontwerpen waren vaak unieke exemplaren en kenden een grote internationale interesse. De kelk uit de collectie, die tot voor kort ongekend was, draagt ertoe bij het designproces van Dom Martin te illustreren.

De tentoonstelling georganiseerd in samenwerking met het Zilvermuseum Provincie Antwerpen belicht vijf eeuwen zilver, van exuberante gotiek tot geometrische art deco en zowel burgerlijk als kerkelijk zilverwerk. Van 12 februari tot 12 juli 2015 in het M - Museum Leuven.