Werken aan het bos van morgen!

27 mei 2024

Bijna 20.000 bomen werden aangeplant in het ‘Domaine de Ramaix’ in Grune en Bande, om het bos te vernieuwen. Het duurzame behoud van het natuurlijke en architecturale erfgoed van dit domein waarborgen en veiligstellen voor de toekomstige generaties: dat is het doel van het Fonds de Ramaix, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.

Fonds de Ramaix

Het Fonds de Ramaix, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, ziet toe op het duurzame behoud van het natuurlijke en architecturale erfgoed van het kasteel van Grune. Generatie na generatie zette de familie de Ramaix zich in voor de instandhouding van het domein. Met dit Fonds wil ze dat werk verderzetten.

Verantwoord bosbeheer in tijden van klimaattransitie

Het domein strekt zich uit over drie grote zones: het kasteel, het park en de bossen van de Thiers du Renard in het westen en Bande in het oosten, goed voor een totale oppervlakte van 230 hectare. Sinds 2018 ging de bosgezondheid er door de klimatologische omstandigheden op achteruit. Een vernieuwing van de bospercelen drong zich dan ook op.

Vernieuwing van de bospercelen

In totaal werden er bijna 20.000 bomen geplant om het bos en het park van het ‘Domaine de Ramaix’ te vernieuwen. Het bos vervult namelijk talloze ecosysteemdiensten: het zorgt voor de productie van hout (een lokaal materiaal), het biedt een habitat voor de lokale fauna en flora, het beschermt de bodem en wateren ... Het is dan ook de gedeelde verantwoordelijkheid van alle publieke en privé-eigenaars om het bosbestand voor te bereiden op het klimaat en de verwachtingen van morgen.

Grune

Zo werden er meer dan 3000 bomen geplant in Grune (Nassogne), op de percelen van de zogenaamde Thiers du Renard. Daar stonden oorspronkelijk zilversparren. Doordat deze boomsoort niet genoeg aangepast is aan het actuele klimaat, was meer dan 50% van de bomen afgestorven. In functie van de ondergrond werd een mix van drie soorten geselecteerd en aangeplant, met het oog op een veerkrachtiger bos met meer potentieel voor biodiversiteit.

Bande (Marche-en-Famenne)

Daarnaast werden er bijna 16.000 bomen geplant in Bande (Marche-en-Famenne). Zo’n 50 à 70 jaar geleden had men er massaal fijnsparren geïntroduceerd. De herhaaldelijke aanvallen van schorskevers en de stormschade op waterrijke bodems hebben echter verschillende dichte populaties, die uiteindelijk slecht aangepast bleken aan die omstandigheden, vernietigd.

Park van het kasteel van Grune

Er werd ook een selectie van 17 positiebomen en 11 hoogstammige fruitbomen over het park van het kasteel van Grune verspreid. De lariksbomen waren namelijk niet meer zo stabiel. In het park en in de weilanden rond het kasteel stonden van oudsher fruitbomen. Vandaar dat er eveneens appel-, pruimen- en perenbomen werden aangeplant.