‘Walther Vanbeselaere, Verzamelaar voor de Staat 1948-1973’

10 juli 2017

In het museum Dhondt-Dhaenens kan u deze zomer de moderne kunstcollectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), samengebracht door hoofdconservator Walther Vanbeselaere tussen 1948 en 1973, komen ontdekken. Walther Vanbeselaere zijn ideeën over de moderne Vlaamse kunst waren bijzonder invloedrijk. Zo bepaalde hij voor een groot deel de kunstgeschiedschrijving in België in de 20e eeuw. Ook op de vorming van de verzameling Dhondt-Dhaenens had Vanbeselaere een zeer grote invloed. Tussen beide collecties kunnen dan ook verscheidene parallellen getrokken worden.

Het schilderij van Evenepoel ‘Charles met streepjestrui’ (1898) uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting krijgt een bijzondere plek in de tentoonstelling. Dankzij de hulp van Anne en André Leysen kon de Stichting dit schilderij in 2008 verwerven. Hoewel dit schilderij hiervoor in een privécollectie zat, was de wens van Vanbeselaere groot om dit werk ooit te kunnen aankopen voor het KMSKA. Het schilderij kreeg zelfs een uitzonderlijke plaats in Vanbeselaere belangrijkste boek, “De Moderne Vlaamse Schilderkunst.” In dit boek geeft hij een overzicht van de Vlaamse schilderkunst van 1850 – 1950.

De Stichting verleent graag haar samenwerking om het schilderij van Evenepoel tijdelijk samen te brengen met werk van andere Belgische moderne topkunstenaars zoals James Ensor, Léon Spilliaert, Edgard Tytgat, Jean Brusselmans en Rik Wouters – kunstenaars die Vanbeselaere bijzonder hoog in het vaandel droeg. De tentoonstelling loopt van 2 juli tot 1 oktober 2017 in het museum Dhondt-Dhaenens.

Praktische info:
‘Walther Vanbeselaere, Verzamelaar voor de Staat 1948-1973’
Van 2 juli 2017 tot 10 oktober 2017
Museum Dhondt-Dhaenens
Museumlaan 14
9831 Deurle