‘Verzonnen waarheid. Twaalf verhalen’

3 maart 2021

'Verzonnen waarheid. Twaalf verhalen': dat is de titel van het boek dat Dominique Allard, directeur van de Koning Boudewijnstichting, recent schreef. Aan de hand van enkele fictieve, maar historisch waarachtige, verhalen neemt hij u mee op reis door de collectie van de Stichting. Een verfijnde bundel vol humor en historische knipoogjes!

In dit boek nodigt Dominique Allard u uit om de collectie van de Koning Boudewijnstichting te ontdekken aan de hand van een reeks vermakelijke en elegant geschreven fictieve verhalen.

Bij een kunstwerk kijken we normaal eerst naar het materiële aspect. Daarna proberen we het te begrijpen door het stilistisch en iconografisch te analyseren. De emoties die het losmaakt, komen veel minder aan bod. En vaak wordt onze verbeelding ingetoomd door redeneringen waarvoor we steunen op verifieerbare en geverifieerde elementen. Dat is in deze publicatie niet het geval!

Dominique Allard zette zich aan het schrijven – en schrijven kan hij – van twaalf niet echt gebeurde verhalen die toch echt zouden kunnen zijn. Het resultaat zijn 22 novellen – ja, zelfs de titel is fictief – waarvoor de auteur telkens vertrekt van een imaginaire anekdote uit het parcours van het kunstwerk.

Dat levert schitterende lectuur op. Dominique Allard is er meesterlijk in geslaagd om zich te verplaatsen in de tijd van het kunstwerk en zich in te leven in de personages. Wie deze verfijnde bundel vol humor en historische knipoogjes heeft gelezen, zal nooit nog op dezelfde manier naar een kunstwerk kijken!

Bestel hier het boek ‘Verzonnen waarheid. Twaalf verhalen’