ULB-Leerstoel Geschiedenis Tweede Wereldoorlog

18 maart 2014

De Tweede Wereldoorlog is een scharniermoment in de geschiedenis van de 20e eeuw en de historiografie rond deze periode blijft zichzelf vernieuwen en uitbreiden over de grenzen heen. In het kader van de leerstoel die wordt ingericht op verzoek van baron Jean-Charles Velge, kan elk jaar een internationaal befaamd historicus worden uitgenodigd voor een reeks lezingen.

Filippo Focardi is professor aan de Università degli Studi di Padova. Hij schreef boeken over de geschiedenis van het fascisme en de Tweede Wereldoorlog, over de herinnering aan het Italiaanse verzet, over de oorlogsmisdaden in Italië maar ook over de misdaad onder het Italiaans fascisme en over de relaties tussen Duitsland en Italië sinds de 19e eeuw. Zijn recentste publicatie, Il cattivo tedesco e il bravo italiano. La rimozione delle colpe della seconda guerra mondiale (Laterza, 2013), toont aan hoe de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Italië op de eerste plaats vorm kreeg in functie van de vereisten van de Italiaanse buitenlandse politiek. Hierbij werd de vraag naar het Italiaanse aandeel in het fascisme en de oorlogsmisdaden versluierd.

Het Baron Jean Charles Velge Fonds werd opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting en ondersteunt het onderzoek naar onze hedendaagse geschiedenis. Het Fonds financiert gedurende 10 jaar (tot in 2022) de inrichting van deze leerstoel aan de ULB, in eerbetoon aan Jean Vanwelkenhuyzen, historicus van de Tweede Wereldoorlog.