Uitzonderlijke reeks 16de-eeuwse tekeningen en prenten terug in België

23 oktober 2014

Het Erfgoedfonds kocht een tot nog toe onbekende reeks ontwerptekeningen van de Mechelse kunstenaar Hans Bol. Bijzonder is dat de reeks volledig is en op de tegenoverliggende pagina steeds een originele afdruk van de corresponderende prent is.

Het album bevat 13 ontwerptekeningen van de hand van Hans Bol (1534, Mechelen – 1593, Amsterdam) voor de platen uit de reeks ‘Emblemata evangelica ad XII signa codestica’. Deze platen werden door Adriaen Collaert gegraveerd en in 1585 door Jan Sadeler in Antwerpen uitgegeven.

Het in marokijnleer gebonden boek behoorde tot de nalatenschap van George Spencer Churchill, de 5de hertog van Marlborough. De Stichting kocht het op een veiling van Christie’s in Londen en kon het werk zo terug naar België halen. Het is uitzonderlijk dat een volledig onbekende reeks tekeningen van deze kwaliteit en omvang in de kunsthandel opduikt en als intact geheel te koop wordt aangeboden. Veel andere reeksen zijn versnipperd geraakt of deels verloren gegaan.

De tekeningen, uitgevoerd in pen en bruine inkt, stellen de 12 maanden van het jaar voor. Het voorstellen van de maanden aan de hand van seizoensgebonden scènes uit het dagelijks leven gaat terug op een middeleeuwse traditie. Iedere tekening is daarenboven voorzien van een teken uit de dierenriem. In navolging van Bruegel plaatst Bol de dagelijkse bezigheden van de mens in een breed panoramisch landschap. De reeks van Bol is vernieuwend omdat er op de voorgrond ook telkens een tafereel uit het Nieuwe Testament wordt weergegeven.

Het uitzonderlijke album wordt in bruikleen gegeven aan het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België. Daar zullen de tekeningen en gravures verder onderzocht en ontsloten worden. In eerste instantie zullen de werken digitaal gepresenteerd worden. In 2015 wordt er een tentoonstelling georganiseerd en zullen de tekeningen ook opgenomen worden in de uitgebreide catalogus over tekeningen van Oude Meesters in de Koninklijke Bibliotheek van België.