Twee jonge organisten krijgen een duwtje in de rug

5 augustus 2020

In het licht van de actualiteit heeft het Bestuurscomité van het Fonds Hubert Schoonbroodt beslist een extra projectoproep te lanceren in 2020. Zo wil het Fonds een boodschap van hoop uitdragen naar zowel jonge organisten als de culturele erfgoedsector als geheel.

Dit jaar wordt de Prijs Hubert Schoonbroodt, ter waarde van 4.500€, uitzonderlijk toegekend aan twee talentrijke jonge organisten.

Fabien Moulaert voor zijn project Musica Leodiensis

Dankzij de Prijs Hubert Schoonbroodt zal deze Luikse organist de muziek en de instrumenten van zijn geboortestad onder de aandacht kunnen brengen via de opname van een CD.

Het project spitst zich toe op twee belangrijke werken die in Luik worden bewaard: het Livre des Frères Croisiers (1617) en het Grand livre de choeur de l’ancienne Cathédrale Saint-Lambert (1645). Het eerste werk is een verzameling orgelmuziek, het tweede bevat prachtige vocale muziek bestemd voor de plechtigheden in de Sint-Lambertuskathedraal. Daar deze twee publicaties te volumineus om in één opus te worden opgenomen, zullen de interessantste stukken eruit worden geselecteerd en op één CD samengebracht.

De opname zal tevens online worden aangeboden. Dat is absoluut noodzakelijk om een steeds digitaler publiek te bereiken, hun belangstelling op te wekken en ze aan te zetten deze muziek ook live te komen ontdekken.

Hubert Arnaud voor zijn project Toccatas et transcriptions des 19 et 20ème siècles pour grand orgue

De Prijs Hubert Schoonbroodt zal deze getalenteerde jonge organist in staat stellen een eerste CD-DVD uit te brengen, die hem een grotere bekendheid moet geven die ook in internationale concerten zal uitmonden.

De opname sluit aan bij de dynamiek rond de orgelklas van Wiltz (Luxemburg), waar Arnaud Hubert lesgeeft. De plaat zal uit 12 stukken bestaan en een parallel trekken tussen de toccata's, en transcripties van 19e-en 20e-eeuwse orkestpartituren. Zo wordt duidelijk dat het orgel een instrument is dat zich perfect aan een orkestrepertoire kan aanpassen.

Het doel van dit project is enerzijds de nieuwsgierigheid en belangstelling op te wekken van de allerjongsten, die zich niet altijd bewust zijn van de eindeloze mogelijkheden van dit instrument, en anderzijds een nieuw publiek te laten kennismaken met het eigenlijke orgelrepertoire.

Jonge organisten ondersteunen

Het Fonds Hubert Schoonbroodt, dat werd opgericht ter nagedachtenis aan Meesterorganist Hubert Schoonbroodt, heeft tot doel elke natuurlijke of rechtspersoon aan te moedigen die met succes – ook al is het maar gedeeltelijk – heeft bijgedragen tot het behoud, de restauratie, de bewaring en de valorisatie van een of meer historische orgels of oude documenten die met de Waalse en Brusselse orgelkunst verband houden. Sinds 2004 moedigt het Fonds de restauratie van beschermde oude orgels aan, en sinds 2015 richt het Bestuurscomité zich vooral op de ondersteuning van jonge talentrijke organisten om ze te helpen hun carrière daadwerkelijk te ontwikkelen.