Tentoonstelling in Mariemont: Helden van klei en van papier

27 mei 2016

In 2016 organiseert het Koninklijk Museum van Mariemont verschillende exposities rond het thema 'mythologie'. Het is dan ook het ideale moment om in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting een selectie uit de verzameling Van Herck te presenteren. In 1996–97 heeft de Stichting een rijk ensemble van meer dan 800 stukken verworven, die door Charles Van Herck (1884–1955) in de loop van bijna 50 jaar was bijeengebracht. Hijzelf was een telg uit een gerenommeerde familie van Antwerpse antiquairs.

Hercules, Apollo, Venus en Amor, Mars, Bacchus en zijn Bacchanten, Romulus en Remus en talrijke andere helden, goden en godinnen uit het Grieks-Romeinse pantheon verschijnen er telkens opnieuw in een andere gedaante: in tekeningen, voorstudies en terracotta modellen. De werken ontstonden als voorbereiding op beelden die door opdrachtgevers waren besteld. Het ensemble bestrijkt de periode van de 17e tot de 19e eeuw en biedt een weelderig panorama van barok en classicisme in de Zuidelijke Nederlanden. Het gunt ons een blik op het creatieve proces in twee of drie dimensies en is een mooie illustratie van de aantrekkingskracht die de oudheid op kunstenaars uit die tijd uitoefende.

De Grieks-Romeinse figuren krijgen af en toe het gezelschap van elementen uit de christelijke iconografie, zoals in een anonieme Kruisiging van de heilige Petrus.

‘Helden van klei en van papier’ loopt nog tot 20 november 2016 in de Salle Carrée van het Koninklijk Museum van Mariemont. Terzelfder tijd zijn twee andere tentoonstellingen te zien, beide gewijd aan Egyptische mythologie.

Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Helden van klei en van papier’ brengt het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting ook de publicatie ‘Mythologie in de collectie Van Herck’ uit.