Tentoonstelling: Internationale Prijs René Carcan

3 februari 2015

Ter gelegenheid van de uitreiking van de Internationale Prijs voor Gravure René Carcan stelt de vzw “Espace René Carcan” de werken van de drie laureaten tentoon, naast die van de 19 kunstenaars die hebben deelgenomen aan de wedstrijd. Deze eigentijdse gravures gaan er een dialoog aan met de werken van René Carcan zelf.

Het gaat om een initiatief van de vzw “Espace René Carcan”, die als opdracht heeft de artistieke erfenis van de Belgische graveur en aquarelschilder René Carcan te vereeuwigen en de gravurekunst in het algemeen te ontwikkelen. Naar aanleiding van het twintigjarige overlijden van de kunstenaar lanceerde de vzw een prestigieuze Internationale Prijs voor Gravure. Een absolute primeur in België! Om dit project concreet gestalte te geven, werd binnen de Koning Boudewijnstichting het Fonds René Carcan opgericht, als eerbetoon aan de gravurekunst en meer bepaald aan het oeuvre van René Carcan.

René Carcan (1925-1993) is een befaamde Belgische etser en aquarelschilder die meer dan 800 gravures maakte. Hij herschiep daarbij vooral droomlandschappen in felle kleuren.

Er werden vier grote prijzen uitgereikt. De Internationale Grote Prijs René Carcan werd toegekend aan Masaharu Imamiya. De Internationale Prijs Jonge grafische kunstenaars René Carcan werd niet uitgereikt. Vandaar het voorstel van de Jury om het prijzengeld te schenken aan een tweede artiest. De tweede Internationale Prijs René Carcan ging naar een Belgische artieste, Colette Cleeren. De Publieksprijs werd toegekend aan de Canadese graveur Sam Kerson. Tot slot ging er een erevermelding naar Thierry Mortiaux, een Belgische kunstenaar en aquarelschilder.

Praktisch
BELvue Museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel
van 6 februari tot 22 maart 2015
van dinsdag tot vrijdag van 9.30 u. tot 17 u.
op zaterdag en zondag van 10 u. tot 18 u.
gesloten op maandag
Gratis toegang