Swingen op Belgische Jazz

30 april 2020

Muziek brengt mensen samen, ook in periodes waar we fysiek verder van elkaar verwijderd zijn. Het brengt troost en vreugde. Op deze internationale dag van de Jazz nodigen we u uit om onze Jazz playlist te ontdekken. Een compilatie van stukken uit de Jazzcollecties van Robert Pernet en Jean Warland.

Muzikaal erfgoed beschermen en behouden voor de toekomstige generaties is een van de bezorgdheden van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting. Zo kochten we twee Jazzcollecties aan, die elkaar aanvullen, en gaven ze in bewaring aan het MIM, het referentiecentrum van de Belgische Jazz.

Robert Pernet wijdde als musicus, criticus en historicus, zijn hele leven aan de Belgische Jazz. Hij bracht een indrukwekkende verzameling samen; een onmisbare bron voor de geschiedenis en de studie van de Jazz. Zijn collectie bevat meer dan 7000 langspeelplaten, naast honderden boeken, muziektijdschriften, partituren, programmaboekjes en foto’s. 

Jazzcontrabassist Jean Warland speelde in diverse orkesten die de geschiedenis van de Europese Jazz hebben bepaald en begeleidde sterren zoals Toots Thielemans. Honderden opnames van concerten en repetities, maar ook tal van muziekinstrumenten en een rijk gevulde internationale Jazzdiscotheek bleven dankzij hem bewaard.

Laat u verleiden door de heerlijke, swingende tonen van de Jazz en geniet van onze Jazz-playlist op spotify!

Andere acties: Via de mecenaatsfondsen steunt de Koning Boudewijnstichting ook andere muzikale projecten. Zo kunnen ondermeer jonge getalenteerde muzikanten instrumenten van topkwaliteit lenen en worden ze gesteund in hun opleiding of promotie.