Studiedag: waterpartijen in historische tuinen

28 september 2016

In het kader van de restauratieplannen voor de tuinen van Freÿr, die door het Waals Gewest beschermd werden als uitzonderlijk erfgoed, organiseert het Fonds Laubespin-Lagarde, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, op donderdag 13 oktober 2016 een studiedag gewijd aan waterpartijen in historische siertuinen.

Hydraulica speelt een belangrijke rol in siertuinen zoals die van Freÿr. De waterpartijen gaan er een bijzondere dialoog aan met de groene perken van de tuin en met het omgevende landschap. Fonteinen, waterstralen en waterbekkens verhogen de theatraliteit van de tuin, die als decor dient voor het centraal gelegen kasteel.

Een van de uitdagingen voor waterbouwkundigen is dat er gebruik gemaakt moet worden van de zwaartekracht om fonteinen en bekkens van water te kunnen voorzien. Het water moet dus in voldoende hoeveelheden naar een min of meer verborgen en hoger gelegen reservoir worden geleid.

Historici en experts behandelen op deze studiedag de diverse aspecten van deze materie. Daarnaast worden er enkele begeleide wandelingen georganiseerd en is er gelegenheid tot vragen stellen.

Sprekers:
Olivier Damée, landschapsarchitect, kasteel van Chantilly
Nathalie de Harlez, tuinhistorica, Vincent Hallet, professor, departement Geologie van de Université de Namur
Denis Mirallié, landschapsarchitect
Marc Noël, Expert, Xpoint0 Expertise
Cécile Travers, tuinarcheologe
Jean-Louis Vanden Eynde, architect-archeoloog gespecialiseerd in erfgoedconservatie en- restauratie (Park van Edingen).