Studie van decoratietechnieken

19 maart 2014

François Mathis legde zich toe op de studie van de componenten van archeologische voorwerpen in legeringen van koper. Hij ontwikkelde speciale analyse-instrumenten die aanvullende informatie verschaffen over de herkomst, de samenstelling en de productietechniek van die voorwerpen.

De kunstmatige patina’s, waarop Mathis’ onderzoek is toegespitst, zijn het resultaat van chemische behandelingen die de aanblik en de kleur van het metaal veranderen. De analyse van deze miskende en weinig gedocumenteerde decoratiemethoden zullen in grote mate bijdragen tot de kennis van de geschiedenis van oude metaalbewerkingstechnieken. Bovendien zorgen ze voor nieuw inzicht in de verschillende restauratie- en beschermingsbehandelingen en helpen ze de conservator bij zijn keuze voor de optimale conserveringsomstandigheden.

Het Fonds Professor Jean-Jacques Comhaire ondersteunt studieprojecten op het gebied van archeometrie (waarin harde wetenschappelijke methodes en -technieken worden toegepast om archeologische vondsten te dateren) en erfgoed. Elk jaar kent het de Prijs Jean-Jacques Comhaire toe met de bedoeling jonge onderzoekers aan te moedigen om te publiceren en te innoveren.