Roosvenster schittert terug

23 oktober 2018

Op zaterdag 20 oktober werd het pas gerestaureerde roosvenster teruggeplaatst in de protestantse Kerk van Spa, op 9 meter hoogte. Een ingrijpende operatie waarbij een kraan moest worden ingeschakeld en ook de expertise van een meester-schrijnwerker voor de eindafwerking. De restauratie kreeg de steun van het Fonds Richard Forgeur, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, en maakt het mogelijk om een uiterst zeldzaam element van ons architecturaal erfgoed te bewaren.

Dankzij een indrukwekkend restauratiewerk door lokale ambachtslieden heeft het roosvenster van de protestantse kerk van Spa sinds kort weer zijn oorspronkelijke glans. Het werd de hele zomer lang tentoongesteld in het koor zelf van de kerk, waar men de details ervan van dichtbij kon bewonderen, maar heeft nu zijn oorspronkelijke plaats teruggekregen boven aan de puntgevel.

Een uniek roosvenster

Het roosvenster heeft een zeldzaam ontwerp en een dubbel vlak, een weinig voorkomend kenmerk dat alleen nog terug te vinden is in Avila (Italië). Bovendien kan het achtervlak rond zijn as draaien. Zijn spaken in gekleurd glas, met zandsterren als motief en met een ijzeren gebinte, zijn van een opmerkelijke verfijning.

De restauratie van het roosvenster luidt het einde in van de restauratiewerken van de protestantse Kerk van Spa. Die werken werden gerealiseerd in het kader van een projectrekening opgericht bij de Koning Boudewijnstichting. Daarbij werden de gevels gereinigd, centrale verwarming geïnstalleerd, de glasramen in het schip vervangen…

Het Fonds Richard Forgeur gaf 10.000 euro steun voor het restauratieproject van het roosvenster. Opgericht door een expert in het Luikse erfgoed, heeft het Fonds Richard Forgeur als doel projecten te ondersteunen voor de bewaring of restauratie van het architecturaal erfgoed van de regio. Het Fonds wordt voorgezeten door Michel Forest, eregouverneur van Luik.