Rassenfosse of de schoonheid van het boek

28 september 2015

De tentoonstelling over de Luikse schilder en graficus Armand Rassenfosse – die loopt van 30 september 2015 tot 31 januari 2016 in de Bibliotheca Wittockiana in Brussel – en de bijgaande publicatie bieden een nieuwe kijk op zijn werk als illustrator.

Armand Rassenfosse behoort tot de grootste Waalse artiesten van de voorbije eeuw. Het is echter weinig geweten dat hij naast schilder en afficheontwerper ook een eersterangs boekillustrator was. Hij genoot een internationale reputatie en kreeg tal van prestigieuze opdrachten, zowel in België als in het buitenland. Zo wordt de illustratie van Les Fleurs du mal, de beroemde dichtbundel van Charles Baudelaire, beschouwd als een artistiek hoogtepunt, niet alleen in zijn oeuvre, maar ook voor de nog altijd miskende kunst van de boekillustratie.

De tentoonstelling Rassenfosse of de schoonheid van het boek is te bezichtigen van 30 september 2015 tot 31 januari 2016. Ze wordt gezamenlijk georganiseerd door het Fonds Armand Rassenfosse, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, en de Bibliotheca Wittockiana. De tentoonstelling belicht vooral zijn belangrijke bijdrage tot de uitgeverswereld, met name zijn indrukwekkend oeuvre als illustrator van boeken, dichtbundels, affiches enz.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling geeft de Koning Boudewijnstichting een rijkelijk gedocumenteerde publicatie uit, als warm eerbetoon aan de kunstenaar.