Prijsuitreiking Kasteel van Gaasbeek

21 mei 2024

Het Kasteel van Gaasbeek werd op 20 juni in de bloemetjes gezet voor diens restauratie van het stucplafond van de gloriëtte - het barokpaviljoen in het park van het kasteel. Dit project kreeg de Hans Vredeman de Vries Prijs 2018. Nu alle restauratiecampagnes van het Kasteel van Gaasbeek afgerond zijn, vond de officiële prijsuitreiking plaats.

De Hans Vredeman de Vries Prijs is een initiatief van het Fonds Louise Vanden Bulcke, dat werd opgericht met het legaat van Louise Vanden Bulcke, een filantrope die de historische tuinen en parken in Vlaanderen een warm hart toedroeg. Dankzij dit legaat kan het Fonds, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, elk jaar een restauratieproject van een historische tuin of park in Vlaanderen bekronen. In 2018 ging de prijs naar het Kasteel van Gaasbeek voor diens restauratieproject van de gloriëtte - het barokpaviljoen in het park van het kasteel.

Het barokpaviljoen in het kasteelpark van Gaasbeek werd rond 1620 gebouwd door René de Renesse de Warfusée en is één van de enige architecturale restanten uit de barokperiode in het park. Kroonjuweel van dit ovalen 'zomersalon' is het unieke stucplafond, bestaande uit een centraal veld en vier laterale cassettes met mythologische scènes, vervaardigd in kleurrijke granulaten die net als het omkaderende, virtuoos uitgevoerde stucwerk een grondige,professionele restauratie vergden.

In de loop van de 20ste eeuw werden het gebouw en zijn interieur sterk verwaarloosd, en gebeurden er enkele onoordeelkundige restauratie-ingrepen. Een grondige, wetenschappelijk gefundeerde en professionele restauratie was dan ook noodzakelijk en dringend, om verder verval te voorkomen.

De steun van het Fonds Louise Vanden Buclke werd aangewend om de verflaag die in 1929 op het stucwerk aangebracht werd, te verwijderen en zo het oorspronkelijke, gedetailleerde reliëf terug zichtbaar te maken. Door het verwijderen en wegschrapen van deze ‘dichtgemetste’ verflaag kregen de bloemen- en fruitguirlandes, mascarons, halfverheven figuren en friezen hun kwaliteit en leesbaarheid terug.

Hebt u ook een restauratieproject van een historische tuin of park? Bekijk dan zeker de oproep 2024 van het Fonds Louise Vanden Bulcke voor organisaties en voor individuen en dien uw project in voor 23 oktober 2024.