Oproep: Conservatie van kunstwerken op papier

4 juli 2018

Het Fonds Jacques Bollens steunt de conservatie van kunstwerken op papier zoals de emblematische collages van André Lanskoy die recent onder handen genomen werden. Nieuwe kandidaatsdossier kunnen nu ingediend worden.

Het Fonds Jacques Bollens, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, steunt de restauratie en conservatie van kunstwerken op papier of perkament: tekeningen, grafische kunstwerken, schilderijen op papier of collages. De kunstwerken moeten zich in Belgische openbare verzamelingen bevinden. De oproep loopt tot en met 14 mei 2019.

Zo werden deze 24 kleurrijke collages van André Lanskoy (1902-1976) recent onder handen genomen. Het geheel, bewaard in de Bibliotheca Wittockiana, werd geselecteerd dankzij diens artistieke kwaliteit. De werken getuigen van Lanskoys abstractie en talent als colorist. Hij werd namelijk beschouwd als één van de topkunstenaars van de Nouvelle Ecole de Paris. De collages illustreren het boek Cortège van Pierre Lecuire (Parijs, 1959). Dat project is na de ontmoeting tussen de twee kunstenaars ontstaan.