Onze werken steken het Kanaal over

3 april 2024

Drie werken uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting nemen deel aan de grote tentoonstelling ‘Bruegel to Rubens: Great Flemish Drawings’ in het Ashmolean Museum in Oxford. Het gaat om de kopie van het theoretische notitieboek van Rubens en twee tekeningen uit de Collectie Van Herck.

Een nieuwe insteek

De tentoonstelling in het Ashmolean is gewijd aan enkele van de mooiste kunstwerken van Vlaamse Meesters. ‘Bruegel to Rubens: Great Flemish Drawings’ pakt uit met honderdtwintig van de meest opmerkelijke tekeningen uit de 16e en 17e eeuw, waaronder drie werken van de Koning Boudewijnstichting. Bezoekers krijgen de tekeningen vanuit een nieuwe invalshoek te zien: bij elk werk wordt het doel toegelicht en de manier waarop dat van invloed was op de gebruikte techniek en materialen, de afmetingen en het formaat.

Kopie van Rubens’ theoretische notitieboek

Rubens’ theoretische notitieboek met tekeningen werd in 2012 door de Koning Boudewijnstichting aangekocht. Het gaat om één van de vier bekende kopieën van een origineel handgeschreven exemplaar dat de Antwerpse meester in de 16e eeuw maakte. Het album bevat schetsen, geannoteerde illustraties en teksten van Rubens die zijn ideeën weergeven over perspectief, anatomie, verhoudingen, symmetrie en architectuur.

Twee tekeningen uit de Collectie Van Herck

Het Ashmolean Museum laat de bezoekers ook kennismaken met twee tekeningen uit de Collectie Van Herck: ‘Ontwerp voor het hoogaltaar van de Sint-Ignatiuskerk, thans de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen’ van Pieter Huyssens en ‘Kinderbacchanaal: ontwerp voor de boord van een schotel van geciseleerd metaal’ van Abraham van Diepenbeeck. Die tweede tekening is een van de topstukken in het gedeelte van de tentoonstelling over tekeningen voor de metaalnijverheid. De Collectie Van Herck bevat meer dan 700 tekeningen en 110 terracotta’s uit de 17e tot de 19e eeuw. Het zijn voornamelijk voorbereidende ontwerpen voor monumentale sculpturen en kerkmeubilair met gebeeldhouwde ornamenten. Ze werden gemaakt door Zuid-Nederlandse – en in het bijzonder Antwerpse – kunstenaars. Deze unieke collectie werd verzameld door de Antwerpse kunsthandelaar Charles Van Herck (1884-1955) en in 1996-1997 aangekocht door de Koning Boudewijnstichting.

Van Bruegel tot Rubens

Deze belangrijke tentoonstelling toont ruim honderd tekeningen van Vlaamse kunstenaars uit de 16e en 17e eeuw, naast verwante werken zoals schilderijen, gravures, boeken, beeldhouwwerken, metalen voorwerpen en glas-in-loodramen. U komt er te weten hoe en waarom de kunstenaars deze tekeningen maakten.

Praktisch:
Bruegel to Rubens: Great Flemish Drawings
Ashmolean Museum 
Beaumont Street
UK – Oxford OX1 2PH
Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur