Ons notitieboek van Rubens te zien in Londen

24 oktober 2023

De Koning Boudewijnstichting leent het theoretisch notitieboek van Rubens uit aan de Londense Dulwich Picture Gallery voor de tentoonstelling ‘Rubens & Women’. Nog tot 28 januari 2024.

Het ‘de Ganay-manuscript’ werd in 2012 aangekocht door de Koning Boudewijnstichting. Het is een van de vier bekende kopieën van het originele, handgeschreven notitieboek van de Antwerpse meester dat in 1720 verloren ging bij een brand. Het album bevat schetsen, geannoteerde tekeningen en tekstmateriaal van Rubens. Dit waardevolle document geeft een inkijk in de visie en theoretische opvattingen van Rubens over de menselijke lichaamsverhoudingen, symmetrie, perspectief, anatomie en architectuur.

Het werk is dan ook perfect op zijn plaats in de tentoonstelling ‘Rubens & Women’ bij Dulwich Picture Gallery in Londen, een historische herziening van Rubens’ weergave van de vrouw. Voor het eerst stelt een tentoonstelling vragen bij de gangbare overtuiging dat Rubens slechts één type vrouw zou hebben geschilderd. Dulwich Picture Gallery pakt uit met een veel genuanceerder beeld van de kunstenaar, die meer portretten van zijn vrouwen en kinderen schilderde dan zo goed als welke andere kunstenaar ook. De tentoonstelling schetst de gevarieerde en belangrijke plaats die de – echte of verzonnen – vrouwen innemen in het universum van de meester.

‘Rubens & Women’ is opgezet in nauwe samenwerking met het Rubenshuis en bevat ook bruiklenen uit Belgische privécollecties die nooit eerder in Groot-Brittannië te zien waren.

Praktisch:
Rubens & Women
Dulwich Picture Gallery
Gallery Road
London SE21 7AD
Tot 28 januari 2024