Onderhouds- en herstelwerken op eilanden in de Semois

2 februari 2015

De Koning Boudewijnstichting is eigenaar, dankzij een aantal schenkers die binnen de Stichting het Fonds des Iles de la Semois hebben opgericht, van de eilanden van Bohan en Vanne Cunin in de gemeente Vresse-sur-Semois, en van het eiland “Montclar, poète” in Poupehan, in de gemeente Bouillon. Ze heeft als opdracht deze drie sites in de Semoisvallei te behouden en te vrijwaren voor de toekomst. Deze opdracht bestaat er voornamelijk in om de nodige maatregelen te treffen om de natuurlijke, historische en landschapswaarde van de sites te bewaren, en tegelijk rekening te houden met het bredere kader van de rivier en met de belangen van de betrokken actoren.

In 2014 organiseerde de Stichting een aantal terreinvergaderingen op de drie eilanden, samen met vertegenwoordigers van het DNF (het Waalse Agentschap voor Natuur en Bos), de vzw “Contrat de Rivière” (“Riviercontract”) en de “Voies hydrauliques”(“Waterwegen”), om samen na te denken over de vereiste onderhouds- en herstelwerken.

In de loop van 2015 zullen er op beperkte en gecontroleerde schaal ontbossingen uitgevoerd worden op de eilanden. Die werken zijn noodzakelijk om de eilanden hun historisch uitzicht terug te geven, zodat ze weer gemaaid en begraasd kunnen worden zoals vroeger. Ze zullen uitgevoerd worden in nauwe samenwerking met de lokale en regionale instanties die belast zijn met natuur- en rivierbeheer.

De Stichting wenst dat de omwonenden en de betrokken actoren zo goed mogelijk geïnformeerd worden over deze onderhouds- en herstelwerken. Ze zal daartoe samenwerken met de vzw “Contrat de rivière” Semois-Chiers.