MUMONS: de universiteit van Bergen huldigt haar nieuw museum in

21 december 2021

De Universiteit van Bergen opende haar gloednieuw museum en koos voor haar eerste tentoonstelling een zilveren schotel uit de collectie van het Fonds Comte Thierry de Looz-Corswarem.

De zilveren schotel, in 2015 aangekocht door het Fonds Comte Thierry de Looz-Corswarem, werd in Doornik gemaakt in 1679-1680. Het stuk werd als geschenk aangeboden ter gelegenheid van een doop en is versierd met gestileerde schelpen, anjers, tulpen, pioenrozen en narcissen. Het is een uniek exemplaar, want 17de-eeuwse goudsmeden uit Doornik zijn zeldzaam en niet goed vertegenwoordigd in onze musea.

MUMONS opent haar deuren in het voormalige klooster van de Visitandines, een vrouwelijke kloosterorde die het 17 de eeuws klooster tot aan de Franse Revolutie bewoonde. De eerste tentoonstelling, ‘Entrez, c’est ouvert !’, schetst de rijke geschiedenis van deze bijzondere plek. De zilveren schotel uit de collectie de Looz illustreert dat vrouwen die toetraden tot de ordes vaak van adellijke afkomst waren en dat het contrast tussen hun rijke afkomst en het eenvoudige leven van de zusters niet moet worden onderschat!

Te bezoeken tot en met 2 oktober 2022.