Mis deze trein niet!

22 november 2021

Locomotieven en wagons van de collectie Legrand nemen u mee op een reis langs een uniek artistiek traject rond het thema ‘treinen’. Vertrek aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Net als veel andere kunstenaars had ook Raymond Legrand een fascinatie voor treinen. Als verwoed liefhebber van modeltreinen wijdde hij een groot deel van zijn leven aan de bouw van een honderden meters lange spoorweg op een schaal van 1/22,5. Hij maakte reproducties van locomotieven, wagons en goederentreinen die in het begin van de 20e eeuw over het spoornet van de NMBS rolden. Een aantal daarvan konden zelfs echt rijden.

Zijn unieke collectie werd in 2019 aan de Koning Boudewijnstichting toevertrouwd. Zo blijft ze niet alleen voor altijd bewaard, maar is ze ook toegankelijk voor het publiek.

Nu komen 18 stukken van de collectie naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in het kader van de tentoonstelling Sporen van moderniteit. Die geeft meteen ook het startsein voor het festival Europalia. De tentoonstelling nodigt de reizigers uit op een uniek artistiek traject in het teken van de trein, het ultieme symbool van moderniteit in het Westen. De eerste spoorweg van België, tussen Brussel en Mechelen, werd in 1935 ingehuldigd. Hij wakkerde de stoutste dromen aan van al wie naar ontwikkeling en welvaart smachtte.

In het gezelschap van werken van grote kunstenaars (Monet, Caillebotte, Spilliaert, Boccioni, Severini, Léger, De Chirico, Mondriaan, Servranckx, Caviglioni, Delvaux, Magritte …) illustreren de treinen van de collectie Legrand een fascinatie die vandaag nog altijd leeft.

Te ontdekken t/m 13 februari 2022.

Praktisch:
‘Sporen van moderniteit’
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Regentschapsstraat 3
1000 Brussel