In memoriam Ridder Bauchau

26 augustus 2014

De Koning Boudewijnstichting verneemt met droefheid het onverwachte overlijden van ridder Bauchau. In 1999 schonken Pierre Bauchau en zijn echtgenote aan het Erfgoedfonds de waterkan en het bekken van Théodore Rasier, die destijds in het bezit waren van Rubens. Hun sterke generositeit bracht een nieuwe vorm van mecenaat op gang die zich nadien voortdurend is blijven ontwikkelen.

Naar aanleiding van hun gift richtten Pierre en Colette Bauchau binnen de Stichting een fonds op dat hun naam draagt, om op die manier de waterkan en het bekken voor iedereen toegankelijk te maken. Niet alleen door ze in bewaring te geven aan het Rubenshuis, maar ook door ze tot bij het grote publiek te brengen. Onder meer door opportuniteiten te zoeken om het sierstel tentoon te stellen in andere Belgische en buitenlandse musea. Het Fonds zal deze doelstellingen blijven nastreven en op die manier de wensen van de schenkers respecteren.

Het volgende project waarbij de waterkan en het bekken tijdelijk tentoongesteld worden, heeft plaats in oktober, op initiatief van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. De Musea pakken uit met een totaal nieuwe presentatie van de werken op paneel en de schetsen van Rubens. Ook de waterkan en het bekken zullen ter gelegenheid daarvan een tijdlang te bewonderen zijn in het museum. Ridder Bauchau heeft nog kunnen deelnemen aan de lancering van dit project, dat hem na aan het hart lag.