Mechelse terrine tentoongesteld in het Sterckshof

29 februari 2012

Deze bijzondere terrine met onderschotel werd besteld door Pierre de Meester (1724–1784) en werd in 1782 vervaardigd door Joannes Cornelius Hendrickx (1740–1811). Sindsdien bleef ze in handen van de familie de Meester.

De ovale zilveren terrine, in Louis XVI-stijl uitgevoerd, staat op vier poten die de vorm hebben van acanthusbladeren. Ze heeft een afneembaar deksel en een ronde onderschotel. De decoratie bestaat uit verguld fruit, parelranden, gedrapeerde bloemenguirlandes, bandwerk, rozetten en handvaten met plantaardige motieven. Het gebruik van decoratieve elementen in neoklassieke stijl, zoals de randen met afgespatieerde parels en de rozetten, zijn kenmerkend voor het werk van Hendrickx. Bovenaan bekroont een zittende putto het geheel. Zijn rechterhand rust op een ovaal medaillon dat het alliantiewapen van de familie de Meester draagt en hij is omgeven door versieringen die verwijzen naar de liefde, de architectuur, de schilderkunst, de muziek en de literatuur. De schotel is verlevendigd met vier vergulde rozetten en omboord door een krans van laurierbladeren.

Joannes Cornelius Hendrickx was als zilversmid actief te Mechelen, waar hij werkte voor een zeer belangrijk Mechels clientèle. Hij was een van de meest getalenteerde Mechelse zilversmeden en bracht een zeer indrukwekkend en divers oeuvre voort. De terrine met onderschotel wordt beschouwd als het belangrijkste werk van Hendrickx en illustreert het belang van Mechelen als productiecentrum. Door de aankoop verrijkt de Stichting ons openbaar erfgoed met een object van grote historische en kunsthistorische waarde.