Letterschatten Vlaamse erfgoedbibliotheken online

22 november 2012

Flandrica.be is een website met letterschatten uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. Je kunt er op een inspirerende en intuïtieve manier kennis maken met het vaak onbekende culturele erfgoed in onze bibliotheken. Want ook vandaag hebben deze oude geschriften en historische documenten nog zin en betekenis. Het zijn fascinerende bronnen die je in staat stellen kennis te vergaren of om plezier te beleven aan de verhalen en wetenswaardigheden uit vervlogen tijden.

De zes partners van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek selecteerden uit hun enorme collecties enkele honderden bijzondere stukken. Die werden elk in hun geheel gedigitaliseerd en van commentaar voorzien. Deze unieke online erfgoedbibliotheek biedt je een kijk op ons verleden én inspiratie voor de toekomst.

Een van de bijzondere topstukken is ‘De Cranevelt correspondentie’, een geheel van meer dan 380 brieven van Frans Cranevelt en de grootste humanisten uit de 16de eeuw. In 1989 kon de Stichting de correspondentie die in de Bibliotheek van de Katholieke Universiteit Leuven werd bewaard, aanvullen met 170 brieven. Dit betekende voor de bibliotheek bijna een verdubbeling van het Cranevelt Fonds.

Daarnaast komt ook de ‘Bijbel van Anjou’ aan bod, een koninklijk handschrift uit 1340 dat recent gerestaureerd werd door het Fonds Baillet Latour. Dit Fonds koos de Koning Boudewijnstichting als partner voor haar actie met betrekking tot het behoud van topstukken van ons roerend erfgoed.

In samenwerking met:
Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Universiteitsbibliotheek Antwerpen
Openbare Bibliotheek Brugge
Universiteitsbibliotheek Gent
Provinciale Bibliotheek Limburg
Universiteitsbibliotheek Leuven
LIBIS