Laureaten van de Prijs René Carcan

3 februari 2020

Malgorzata Chomicz, Fumio Yamaguchi en Henri Dupont zijn de laureaten van de Internationale Prijs voor Gravure René Carcan 2020. Met deze prijs wil het Fonds René Carcan, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, de prent- en gravurekunst promoten op internationaal niveau.

De Grote Internationale Prijs René Carcan, ter waarde van 5.000 euro, gaat naar Malgorzata Chomicz. Deze Poolse kunstenares studeerde af aan de Academie voor Schone Kunsten van Poznań en Krakau. Ze is professor aan de Universiteit van Warmia en werkzaam in het Pedagogisch Instituut van Olsztyn, haar geboortestad. Ze won al verschillende prijzen en vermeldingen, en neemt geregeld deel aan tal van wedstrijden en biënnales. Malgorzata Chomicz werd ook bekroond met de Publieksprijs.

De Japanse kunstenaar Fumio Yamaguchi behaalt de Eerste Vermelding, waaraan een geldprijs verbonden is van 3.000 euro. Fumio Yamaguchi studeerde aan de Utsunomya University en geeft les. Hij won verschillende nationale prijzen en nam deel aan diverse biënnales overal ter wereld.

De Tweede Vermelding, met een bedrag van 2.000 euro, gaat naar de Belg Henri Dupont, die afstudeerde aan Saint-Luc in Luik en de Ecole des Arts (Kunstschool) van Braine-l’Alleud (Eigenbrakel). Henri Dupont is ook meester-glasblazer en integreert glastoepassingen in zijn gravuretechnieken. Hij nam deel aan verschillende biënnales, onder meer in België, Frankrijk en Portugal.

De werken van de laureaten worden tot 23 februari 2020 tentoongesteld in de Bibliotheca Wittockiana.