Laten we samen de cultuursector helpen

17 juni 2020

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, hebben een zware impact op de cultuursector. Het relanceplan zal dan ook bijkomende investeringen vereisen. Onlangs konden verschillende initiatieven concreet uitgewerkt worden met de logistieke steun van de Koning Boudewijnstichting. Ook u kan deze initiatieven steunen:  

Projectrekening ‘les Amis d’ma mère‘

Het gaat om een oproep tot giften die in de eerste plaats zullen gaan naar jonge professionele artiesten die aan het begin staan van hun carrière en geen inkomsten meer hebben door verlies van een contract voor een tentoonstelling, concert, filmopname enz. Of naar artiesten die niet in aanmerking komen voor de regeringsmaatregelen (tijdelijke werkloosheid, overbruggingsrecht) en/of geen recht hebben op OCMW-steun.  

Solidariteitsfonds LIVE 2020 #unitedforlivemusic

Dit Solidariteitsfonds werd opgericht door en voor de live muzieksector in België, en is een initiatief van Nation Belgium, Dour Festival, Dis Huyghe (KunstMest), Herman Hulsens (Peter Verstraelen Agency) en Mike Naert (Het Depot), met de steun van VI.BE. Het heeft als doel het noodzakelijke steuntje in de rug te geven om ervoor te zorgen dat er weer muziekoptredens kunnen plaatshebben in kleine en grote concertzalen of in de openlucht. Dj Milo Savic treedde op 14 juni op ten voordele van het Fonds.  

Projectrekening ‘De Bijloke Noodfonds Covid-19’

Het muziekcentrum De Bijloke richtte bij de Koning Boudewijnstichting een tijdelijk Artistiek Noodfonds op om zo een financiële noodsteun te voorzien voor de artistieke werking.

Formule ‘Doneer je tickets’

de Singel en de Roma lanceerden een oproep naar hun publiek. Ze vroegen hen om geen terugbetaling te vragen voor concerten of voorstellingen die afgelast werden of uitgesteld werden naar een datum die niet past, maar om dit bedrag te doneren en hen zo te steunen. Het Fonds deSingel verzamelde zo € 180.000, waarmee 27 binnen-en buitenlandse gezelschappen gesteund werden.  

Belgian Music Fund

Het relancefonds Belgian Music Fund is een initiatief van de Vlaamse muzikantengilde GALM en haar Franstalige tegenhanger FACIR in samenwerking met Sabam en PlayRight+ en presenteert zich als een nationaal fonds ‘voor en door Belgische muzikanten’. Het Fonds zal de creatiefase ondersteunen van artiesten van alle genres en bijvoorbeeld de huur van repetitieruimten of een opnamestudio helpen financieren.

Andere initiatieven krijgen momenteel concreet vorm en worden de komende weken opgestart. Hebt u ook een idee om de cultuursector te steunen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!