'La Grèce des origines, entre rêve et archéologie'

15 oktober 2014

In het 'Musée d'archéologie nationale' in Saint Germain en Laye (Frankrijk) loopt de tentoonstelling 'La Grèce des origines, entre rêve et archéologie'. Je kan er minder gekende schatten uit het Prehistorisch Griekenland gaan ontdekken. Naast archeologische objecten en replica uit de neolithische en bronstijdbeschaving, worden er eveneens een aantal moderne stuks uit de art nouveau en art deco gepresenteerd. Deze laatsten vertonen een duidelijke invloed van de Griekse kunst. Zo is het motief van de vaas van Charles Catteau (1880-1966) geïnspireerd op motieven uit de Minoïsche keramiek (Kreta, ca. 1500 v.C). Deze vaas behoort tot de collectie Catteau die de Stichting in 1999 geschonken kreeg van Claire Depauw en Marcel Stal en die meer dan 800 vazen telt.

Als een van de grootste designers van art decovazen, ontwierp Charles Catteau modellen waarvoor hij zijn inspiratie haalde uit verschillende beschavingen waaronder de Minoïsche. Doorgaans interpreteerde hij elementen uit de natuur die hij op zodanige manier stileerde dat ze geleidelijk aan onherkenbaar werden. Dit paste hij echter niet toe bij de tentoongestelde vaas. Hier koos hij voor een maritieme stijl geïnspireerd op een Minoïsche keramiek afkomstig uit de archeologische site van Gournia (Kreta), nl. een enorme inktvis met uitgespreide tentakels aan de ene zijde en onderwaterplanten aan de andere zijde van de vaas. Waar het gebruikte materiaal van deze moderne vaas totaal verschillend is van de originele, sluit het kleurgebruik wel nauw aan bij deze van Minoïsche keramieken: een bleekbeige fond met een decor in 'gebrande aarde'.

Wat deze vaas zo bijzonder maakt, zeker in het kader van de tentoonstelling, is dat het de enige "neo-minoïsche"creatie is van Charles Catteau. Bovendien getuigt hij van het feit dat er in de jaren '30 Egeïsche motieven circuleerden en gekend waren bij specialisten van de decoratieve kunsten.

De vaas kan je bewonderen in de afdeling gewijd aan de inpakt van de Egeïsche beschavingen op het grote Franse publiek en de kunstenaars in het begin van de 20e eeuw.

Praktisch:
Musée d'archéologie nationale, Place Charles de Gaulle, 78100 Saint-Germain-en-Laye, Frankrijk
van 4 oktober 2014 tot 19 januari 2015
van dinsdag tot zondag van 10u. tot 17u.
gesloten op maandag
Toegangsprijs: 4,50 €
Een samenwerking van het 'Musée d'archéologie nationale' en de 'Réunion des musées nationaux - Grand Palais’