The Jewellers Art

12 februari 2021

Ontdek onze revolutionaire kunstenaarsjuwelen uit de jaren 1960-70 nog tot 14 maart 2021 in DIVA, Antwerpen. Met een unieke ‘ruimtelijke’ opstelling voor hanger Astronaut van Paul Van Hoeydonck uit onze collectie.

De Koning Boudewijnstichting kocht in 2018, met de hulp van het Fonds Christian Bauwens, enkele belangrijke kunstenaarsjuwelen uit de jaren 1960-70 om ze te bewaren voor onze toekomstige generaties. De juwelen werden ontworpen door bekende Belgische beeldhouwers en kunstenaars en zijn de eerste ‘artistieke’ juwelen die in België vervaardigd werden. Ze konden dan ook niet ontbreken in de tentoonstelling The Jeweller´s Art – Revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 & 1970, die nog tot 14 maart 2021 loopt in DIVA.

Uit de collectie van de Koning Boudewijnstichting kan u er 4 juwelen ontdekken en meer te weten komen over de kunststromingen en technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen die het ontwerp en de uitvoering ervan mee bepaald hebben:

  • Signal d’Autoroute van de Brussels architect en beeldhouwer Jacques Moeschal. Zijn monumentale sculpturen geïntegreerd in de openbare ruimte, zoals het Signaal van Zellik (Groot-Bijgaarden, ter hoogte van de aansluiting van de E40 op de Brusselse Ring) zijn alom bekend.
  • Cavalier I van de internationaal bekende Doornikse kunstenaar Pierre Caille.
  • Halsband met ketting van Emile Souply, die als een van de eerste zilversmeden juwelen met een volledig nieuwe vormentaal ontwierp.
  • Astronaut van Paul Van Hoeydonck, een Antwerpse schilder, beeldhouwer en assemblagekunstenaar met internationale reputatie. De hanger getuigt van zijn belangstelling voor de aanwezigheid van de mens in de ruimte.

Uniek is dat je er onze hanger Astronaut van Paul Van Hoeydonck, de énige kunstenaar met een werk op de maan!, kan bewonderen in een onvergetelijke ruimte-setting, met een licht- en geluidsinstallatie die je een ware space ervaring bezorgen.

Kinderen en families kunnen tijdens de Krokusvakantie deelnemen aan een mysterieuze speurtocht naar een buitenaards juweel, en komen op hun zoektocht ook het juweel Astronaut tegen.

Voor wie liever thuis blijft, is de tentoonstelling ook online toegankelijk.