Jean-François Portaels in Vilvoorde: laatste dagen!

25 juni 2018

Twee schilderijen gerestaureerd met steun van het Fonds René en Karin Jonckheere, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, staan centraal op de herdenkingstentoonstelling van Jean-François Portaels.

De schilderijen van Jean-Francois Portaels (Vilvoorde, 1818 – Schaarbeek, 1895) behoren tot de absolute pronkstukken van het stadshuis van Vilvoorde, maar waren omwille van beschadigingen niet meer publiek te bezichtigen. Met de steun van het Fonds René en Karin Jonckheere werden vijf schilderijen geconserveerd en gerestaureerd. Twee ervan zijn nu te bezichtigen op de tentoonstelling ‘Portaels, Vilvoordenaar en wereldburger’, die nog tot 1 juli loopt in het Tuchthuis in Vilvoorde.

De tentoonstelling focust op de Vilvoordse roots van de schilder Jean-François Portaels en op zijn kosmopolitische levensstijl die een grote impact had op zijn oeuvre. Hij reisde een groot deel van Europa en het Middellandse Zeebekken af ontwikelde door die reisimpressies een intrigerende beeldtaal. Portaels’ schilderijen getuigen van een persoonlijke, open kijk op de wereld die hem omringde. In zijn werk komen er heel wat taferelen voor van Italiaanse of oosterse personages in weelderige settings, maar ook thema’s zoals armoede, mensenhandel en migratie.

Op de tentoonstelling kunt u topwerken uit de collectie van het Vilvoordse statsbestuur ontdekken, alsook heel wat werken uit privécollecties die nooit eerder getoond werden aan het grote publiek. Uitzonderlijk zijn ook een aantal tekeningen met Vilvoordse zichten die de kunstenaar op 18-jarige leeftijd maakte.

Praktische info:
Tuchthuis Rondeweg 4
1800 Vilvoorde

Open van woensdag t.e.m. zondag, van 13 uur tot 18 uur