Internationale Leerstoel voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog

10 maart 2015

Van 9 tot 12 maart worden een aantal lezingen en conferenties rond de Tweede Wereldoorlog georganiseerd aan de ULB. Professor Andrij Portnow, die de reeks lezingen geeft, is ook de laureaat van de Baron Velge Prijs die aan de leerstoel verbonden is.

Sinds 2012 wordt ieder jaar de Internationale Leerstoel voor de Geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog georganiseerd. De Tweede Wereldoorlog is een scharniermoment in de geschiedenis van de 20e eeuw en de historiografie rond deze periode blijft zichzelf vernieuwen en uitbreiden over de grenzen heen. De leerstoel, ingericht op verzoek van baron Jean-Charles Velge in het kader van zijn Fonds dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, maakt het mogelijk om ieder jaar een internationaal befaamde historicus uit te nodigen voor een reeks lezingen.

In 2015 gaat de Baron Velge prijs naar Andrij Portnow, professor aan de Humboldt-Universität zu Berlin.

Het Baron Jean Charles Velge Fonds werd opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting en ondersteunt het onderzoek naar onze hedendaagse geschiedenis. Het Fonds financiert gedurende 10 jaar (tot in 2022) de inrichting van deze leerstoel aan de ULB, in eerbetoon aan Jean Vanwelkenhuyzen, historicus van de Tweede Wereldoorlog.

Op het programma staan:

  • Maandag 9 maart, 18.30u – 20.00u: De spoken van de Tweede Wereldoorlog. Hoe de geschiedenis gebruikt wordt in het huidig conflict in Oekraïne. Auditorium K.1.105
  • Dinsdag 10 maart, 18u – 20u: De verscheidenheid van herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Oekraïne. Auditorium K.3.201
  • Woensdag 11 maart, 18-20u: De Holocaust in de Oekraïnse geschiedenispolitiek en het publiek debat. Auditorium K.3.201
  • Donderdag 12 maart, 16-18u: Het bloedbad van Volhynië door Poolse en Oekraïnse ogen. Auditorium R42.5.503

Adres: ULB – Campus du Solbosch, Gebouw K, Avenue Paul Helger