“Hortamotieven. Stoffen en papier in Brusselse huizen”

26 juli 2018

Het Fonds Michel Wittock, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, bezit een indrukwekkende collectie boekbanden. Enkele art-nouveauwerken illustreren deze rijkdom en zijn te bewonderen in de tentoonstelling “Hortamotieven. Stoffen en papier in Brusselse huizen”.

Art nouveau is een belangrijke periode voor de creatie van behangpapier en stoffen. Zowel Victor Horta als zijn tijdgenoten hanteren het concept “totaalkunst” in de art nouveau-interieurs die ze vormgeven. Op die manier brengen ze een revolutie teweeg in de toegepaste kunsten, waarbij de hiërarchie tussen de verschillende plastische expressievormen volledig wegvalt. Originele motieven, complexiteit op het vlak van knowhow en vakmanschap: de tentoonstelling geeft dit kwetsbare erfgoed de plaats terug die het verdient in de geschiedenis van de kunstvormen.

Voor hun behangpapier ontwerpen kunstenaars als Henry Van de Velde en Georges Lemmen motiefpapier dat ze vervolgens ook gebruiken in kleinere formaten, met name voor boeken. Ze hebben interesse voor sierkunsten en combineren klassieke technieken en materialen met een vrij sober motief. Precies die soberheid contrasteert met de overladen versieringen die we vaak terugvinden in oude boekbanden.

Praktisch:

“Hortamotieven. Stoffen en papier in Brusselse huizen”
Autrique Huis
Haachtsesteenweg 266, Schaarbeek
Nog tot 30 januari 2019