Historische maquette van Rome herleeft!

25 oktober 2018

Film, 3D-animatie, apps, virtual reality… Vanaf volgend schooljaar wacht bezoekers aan de historische maquette van het oude Rome in het Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel een interactieve en meeslepende ervaring. Een opmerkelijke klank & lichtinstallatie zal de maquette tot haar recht laten komen. Zo worden nieuwe technologieën ingezet ter bescherming en ontsluiting van dit belangrijk stuk erfgoed. Het project wordt gerealiseerd met de steun van het Fonds Alexis Liénard, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. De restauratie ging deze week van start met de indrukwekkende schoonmaak van de maquette.

Mecenaat voor erfgoed en onderwijs

Het Fonds Alexis Liénard, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wil dit belangrijk stuk erfgoed en dit uitzonderlijk pedagogisch instrument in ere herstellen. De kostprijs van het project wordt geschat op € 200.000 en wordt volledig gefinancierd door het Fonds dat als missie heeft om bij te dragen aan kwaliteitsvol onderwijs van het Grieks en het Latijn in België.

Bijzonder stuk erfgoed

De maquette is op zich een zeldzaamheid: architect Paul Bigot maakte aan het begin van de 20ste eeuw dit schaalmodel van het antieke Rome. Van de vier versies bleven enkel zijn werkmodel (aan de universiteit van Caen) en het exemplaar van Brussel bewaard. De Brusselse maquette is de enige die ingekleurd is en tentoongesteld is in een groot nationaal museum. Dit schaalmodel op 1/400ste meet 11 x 4 meter en is het hoogtepunt van elk schoolbezoek aan het Museum Kunst & Geschiedenis. De maquette heeft een grote pedagogische meerwaarde voor scholieren, studenten architectuur of archeologen.
In het Museum Kunst & Geschiedenis is de maquette een van de sleutelwerken van de afdeling Klassieke Oudheid. Ze brengt het Oude Rome in beeld, toen de stad aan het eind van de 4de eeuw op het toppunt van haar glorie was. Jaarlijks komen tienduizenden bezoekers, van over de hele wereld, de maquette bewonderen en bestuderen.

Moderne technologieën

Hoewel opmerkelijk goed bewaard, is het toch hoog tijd om dit schaalmodel en dan vooral de geluids- en lichtinstallatie te restaureren. De verlichting en het projectiesysteem zullen een volledige transformatie ondergaan, met de integratie van nieuwe technologieën. Zo komt het museum tegemoet aan de verwachtingen van het hedendaags publiek, met een interactieve ervaring gebaseerd op film, apps en 3D-animaties over de stadsplanning van het oude Rome en de recentste spectaculaire archeologische ontdekkingen.

Schoonmaak op hoogte

Voor de restauratie van start kan gaan, is er eerst een scan nodig. Daarvoor moet de maquette schoongemaakt worden. Voor deze poetsbeurt, die deze week begonnen is, zijn aan weerszijden van de maquette twee stellingen geplaatst, overbrugd met een plank op een halve meter boven de maquette. Gelegen op deze plank maken de restaurateurs de maquette tot in de kleinste hoekjes schoon met een borsteltje. Zodra ze schoongemaakt is, kan de scan gebeuren. De restauratie zelf begint eind 2018 en duurt ongeveer acht maanden. Verschillende experten zullen de maquette tijdens deze periode uitgebreid onder de loep nemen.