Historische getuige naar Halle

2 oktober 2015

Het Streekmuseum in den AST heeft er een blikvanger bij: een schilderij met een gezicht op de basiliek van de Brusselse schilder Jean-Baptiste Van Moer (1819-1884).

Het Halse schilderij toont een processie die rond de Sint-Martinuskerk draait. De kerk komt bijzonder gedetailleerd in beeld en we krijgen ook een huis op de Grote Markt en enkele huizen in de Kardinaal Cardijnstraat te zien. Van Moer ging daarbij uiterst nauwkeurig te werk, wat zorgde voor enkele ophelderingen voor de bouwgeschiedenis van de basiliek.

Jean-Baptiste Van Moer schilderde het tafereel in 1845. Nog datzelfde jaar prijkte het doek op de driejaarlijkse nationale kunsttentoonstelling in Brussel. Als titel kreeg het ‘Une partie de l’église de Hal’ mee. Het leverde Van Moer een medaille op.

Het schilderij dook pas terug op in de zomer van 2014, op een veiling in de Zuid-Franse stad Pau. Het Fonds Léon Courtin-Marcelle Bouché, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting, kocht het aan en vertrouwde het toe aan des AST.

Van Moers schilderij is de komende drie jaar te bewonderen op de tentoonstelling ‘Halle, Heilig & Duivels’ in den AST. Daar wordt het op 2 oktober 2015 plechtig voorgesteld, samen met het septembernummer van Hallensia, het tijdschrift van de Koninklijke Geschied- en Oudheidkundige Kring. Het hoofdartikel is immers gewijd aan Van Moer en zijn Halse werken.