Het sierstel van Rubens in de KMSKB

29 oktober 2014

Van 21 oktober 2014 tot 25 januari 2015 is het sierstel van Rubens te gast in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Het monumentale sierstel wordt er gepresenteerd in de zaal met de nieuwe opstelling van de schetsen en werken op paneel van Peter Paul Rubens.

Het zilveren ensemble bestaat uit een schenkkan met bekken en werd vervaardigd omstreeks 1635-36 door de beroemde Antwerpse zilversmid Theodoor I Rogiers. Deze unieke stukken zouden toebehoord hebben aan de tweede zoon van Peter Paul Rubens, Nicolaes, indien al niet aan de meester zelf. De Stichting kreeg dit ensemble geschonken van Ridder en Mevrouw Bauchau in 1999.

Het is een unieke gelegenheid om het sierstel te confronteren met werken van de hand van de meester zelf en in het bijzonder met de 12 olieverfschetsen bestemd voor de decoratie van de Torre de la Parada (het jachtslot van Filips IV nabij Madrid). Deze schetsen vervaardigde Rubens rond dezelfde tijd (1636-38) als de realisatie van het sierstel. Ze illustreren o.a. onderwerpen uit de Metamorfosen van Ovidius. Ook het bekken en de kan zijn versierd met scènes uit de Klassieke Oudheid. Zo treffen we op de buik van de kan 'De geboorte van Venus', een illustratie die veel gelijkenissen vertoont met één van de olieverfschetsen.

Het sierstel werd in depot gegeven aan het Rubenshuis te Antwerpen, maar op vraag van de schenkers wordt het ensemble regelmatig tentoongesteld in diverse Belgische musea.